STRANA ZELENÝCH: Kto nepôjde voliť, volí de facto Gorilu

02.02.2012 Bratislava

Bratislava 2. februára (TASR) - Strana zelených (SZ) sa chce v predčasných parlamentných voľbách orientovať na približne polovicu voličov, ktorí by sa podľa prieskumov inak na voľbách nezúčastnili. \"Kto nepôjde voliť, volí de facto Gorilu,\" vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii volebný líder SZ Braňo Král.

Dodal, že reálne politické zmeny sa dajú robiť hlasovaním vo voľbách alebo v referende. Hlasy nevoličov si aj tak napokon rozdelia parlamentné strany. \"Chcem sa obrátiť na všetkých voličov, aby volili akúkoľvek stranu, len nie tú, ktorá je dnes zastúpená v parlamente SR,\" vyhlásil Král. \"To, čo sa dnes deje a to, čo ukazuje spis Gorila, je taká vážna vec, že ani jeden z tých politikov a politických strán si nezaslúži reprezentovať,\" vyhlásil.

Volebný líder SZ dúfa, že sa jeho strana do parlamentu dostane. V takom prípade je podľa neho ochotná spolupracovať s ostatnými parlamentnými subjektmi, očakáva však vyvodenie zodpovednosti do vnútra jednotlivých strán v súvislosti s kauzou Gorila. \"SZ je strana hodnotová. Mali by sme záujem o posty ministerstva životného prostredia, pôdohospodárstva, hospodárstva a kultúry,\" poznamenal na margo prípadných vládnych ambícií SZ. \"Na našej kandidátke sú prevažne víťazné typy,\" pripomenul Král, že stranu vo voľbách reprezentuje aj úspešný motocyklový reprezentant Štefan Svitko. \"Slovensko sa zásadne zmení, bude to taká výrazná zmena, aká tu bola v roku 1989, 1998,\" vyhlásil volebný líder SZ.

Strana zelených sa podľa neho nesnaží vyčleniť v pravo-ľavom politickom spektre, jej cieľom je najmä zdravé životné, ekonomické, ale aj sociálne prostredie. Program strany je rozdelený na časť s názvom Zdraví ľudia, zdravá spoločnosť a zdravé životné prostredie. Rieši otázky od životného štýlu a výchovy cez ekonomické a právne oblasti až po energiu a odpadové hospodárstvo. Strana sa chce venovať aj otázkam spojeným s rómskou minoritou. V tejto súvislosti Král spomenul rómskeho vajdu, ktorý sa pri výjazde SZ na východ Slovenska informoval, koľko peňazí môže dostať za voličské hlasy. Aj to je podľa neho ukážka zlých výsledkov pri doterajších snahách riešiť rómsku problematiku.

\"SZ sa podarilo za veľmi krátku dobu zmobilizovať a postaviť kandidátku vo veľmi krátkom čase do volieb,\" povedal prvý podpredseda strany Pavel Petrík s tým, že na kandidačnej listine figuruje množstvo zástupcov spoločenských organizácií, ktoré sa zaoberajú témami životného prostredia.
 

Vyberte región